Valószínűleg nem ez az emberek legnagyobb problémája, azonban a bevásárláshoz hozzá tartozik, amit legalább heti rendszerességgel csinálunk, így azt gondolom nem elhanyagolgóható téma, hiszen ezekkel a szatyrokkal is rengeteg műanyag szemetet termelhetünk vagy nem termelhetünk.

https://www.iwola.hu/product/plant-me-viola-szatyor/

Azt nem mondanám, hogy még senkit sem láttam textil szatyrot használni bevásárlásnál, de nem gondolom, hogy nálunk ez egy trend lenne. Vásárlásnál általában használt műanyag zacskókba pakolnak, melyeket bevásárlás után legalább nem dobnak el, így nem keletkezik hulladék, de nagyon gyakran vásárolnak új szatyrokat is, amikor ellátogatnak a szupermarketbe, ami nemcsak drága, de nagyon káros is a környezetre nézve. Valószínú ebbe legtöbben bele se gondolnak, mert az ott kapható műanyagszatyor kézenfekvő.

Egy másik szempont az esztétika, azaz hogyan néz ki a táska. Legyünk őszinték, ezek a szatyrok nem túl szépek, nem néznek ki jól, néhány használat után a műanyag zacskó csúnya.

https://www.iwola.hu/product/iwola-szatyor-kicsi/

A másik alternatíva az újrafelhasználható textilszatyrok használata. Számos típus létezik, zöldségfélékhez vagy gyümölcsökhöz, de nagyobb táskák is vannak, amelyek pamutból készülnek, esztétikusabbak de vannak vízállóak, összecsukhatóak is. Jobban szeretem ezeket a táskákat, mert ugyanakkora helyen elférnek, nem súlyosabbak, több is van a táskámban, nem csak akkor, amikor vásárolni megyek, mindig ott vannak, mert bármit vásárolok, nincs szükségem az üzletekben adott nem mindíg ingyenes műanyag szatyrokra, amiket ahogy hazaérek amúgyis eldobnék. Kényelmesebbnek, esztétikusabbnak és fenntarthatóbbnak tartom. És igen, ismét elértük a fenntarthatósághoz, ami nagyon kényes, de egyben egy nagyon fontos téma is.

Mi a fenntarthatóság?

Már egy cikket írtam erről a témáról, de röviden úgy gondolom, hogy mindannyiunknak lehetősége van egy kicsit hozzájárulni a fenntarthatósághoz, ha az eldobható termékek helyett újrafelhasználható termékeket használunk. Számos olyan termék létezik, amelyeket lecserélhetünk ujrafelhasználható anyagból készült darabra, pl. textilre (szatyrok, maszkok, kendők) vagy üvegre (tálak, dobozok, palackok) vagy legalább tartósabb, nem egyszerhasználatos műanyagra. Az cél, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük, és nem utolsósorban ezek a természetes anyagokból készült termékek sokkal esztétikusabbak, sokkal szebbek, fenntarthatóbbak, és hosszú távon pénzt is megtakarítunk velük.

További ötletek az előző blogban: https://www.iwola.hu/2020/09/23/fenntarthatosag-a-mindennapi-eletben/

Author Toth Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük