Ha röviden szeretném összefoglalni, akkor a következő lenne:

A biopamut alapanyagát az organikus gyapotot kizárólag natúr magvak felhasználásával termesztik, nincsenek géntechnológiával módosítva, a növények és a talaj fenntartásához kizárólag természetes technikákat alkalmaznak, a mérgező és perzisztens növényvédő szerek vagy más vegyi anyagok használata tilos, kizárólag természetes tápanyagokat használnak.

A biopamut tiszta, antiallergén, antibakteriális, bőrünkkel gyengéd, engedi lélegezni és nem okoz irritációt.

Kicsit részletesebben:

A bio gyapot és a hagyományos gyapot közötti első különbség már a termesztésnél szembetűnő: a hagyományos gyapotot évről évre egyazon talajban termesztik, így a talaj hamar tápanyagban szegénnyé válik, ezért több vízet és nagyobb tápanyagpótlást igényel, amit nem természetes alapú műtrágyákkal oldanak meg. A bio gyapot termesztési helyét folyton változtatják, így a talaj tápanyagtartalma nem merül ki s kevésbé intenzív öntözést igényel.  Így az ökológiai termelési rendszerek kiegészítik és fenntartják a talaj termékenységét, csökkentik a peszticidek és mérgező műtrágyák felhasználását, lehetővé téve a biológiailag sokrétű mezőgazdaságot.

A betakarítás során az organikus gyapot betakarítása gyakran kézi szedéssel történik – nem használnak vegyi anyagokat, zsírtalanítást vagy aratógépeket, valamint a természetes olajokat, burgonyakeményítőt és más természetes vegyületeket használnak az organikus pamut feldolgozására is.

A biopamutból készült termékeket kiváló minőségűek, de általában az áruk is magasabb, mint a szokásos pamut termékeké.

A biopamut előnyei:

• pozitív hatás a környezetre – a bio gyapot kevésbé pusztító, csekély hatással vannak a talajra, a vízre és a levegőre.

• tartós – mivel a talajban nincs vegyi anyag, a növények élettartama sokkal hosszabb. A talajt természetes módon táplálják, ezáltal megőrizve nedvességét és termékenységét.

• Jó a bőrünkre – az organikus pamut tiszta, antiallergén, antibakteriális, a növényt  nem kezelik rovarirtókkal, gyomirtóvagy géntechnolókkal. Puha, kellemes tapintású s még a csecsemők bőrén sem okoz irritációt.

Meg kell jegyezni, hogy bár a gyapot származhat olyan növényből, amelyet organikusan termesztettek és kezeltek, akkor is érintkezhet mérgező anyagokkal a  feldolgozás és késztermékké alakítás, festés során.

Ezért annak érdekében, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a pamut bio az ültetéstől, az alapanyagok betakarításától a termelés utolsó lépéséig, érdemes követni a minőségét igazoló címkét: – ilyen például a Globális Szerves Textil Szabvány (GOTS).

A Globális Szerves Textil Szabvány (GOTS) egy ökológiai környezetvédelmi címke, amelyet ruházatra és textilre alkalmaznak.GOTS tanúsítás garantálja:

• Olyan termékek, amelyek több mint 95% -ban tanúsított organikus rostot tartalmaznak. A többi lehet gomb, elasztikus, cipzár stb.

• A gyártási folyamat során betartott környezeti követelmények

• A kapott vízkezelés

• A késztermékek minősége

• A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szabványain alapuló társadalmi normák.

A GOTS tanúsítvány garantálja, hogy a termék megfelel bizonyos követelményeknek, a nyersanyagtól (pamuttermesztés) egészen a következőig:

• a gyapot virág fonallá történő átalakítása

• szövetek festése

Bio pamut ruhák esetén csak a pamut ökológiai.

A GOTS garantálja, hogy a teljes folyamatot betartották és megfelelnek a szabvány követelményeinek.

Végül, de nem utolsó sorban, bár az ökológiai gyapottermékek többe kerülnek, mint a nem ökológiai termékek, ez nem csak az egészségünk védelme szempontjából fontos, hanem az ökoszisztéma védelméhez, a vízhasználat csökkentéséhez és a mezőgazdasági termelők és ipari termelők biztonságosabb munkakörnyezetének biztosításához is.

Egy másik tanusítvány, amely ugyancsak a termék minőségét garantálja, az az OEKO-TEX Standard 100, ami ugyan nem ugyanaz mint a biopamut, mert az előállítás ökológiai hatásairól nem biztosít azonban az egészségünkre káros anyagokat biztosan nem tartalmaz.

OEKO-TEX Standard 100 – Általános vizsgálati és tanúsítási rendszer textil-, ruha és bőripari termékek számára, annak tanúsítására, hogy a termék nem tartalmaz az egészségre ártalmas anyagokat, törvény által tiltott vegyszerekkel, anyagokkal nem kezelték, sem olyan anyagokkal, amelyek bizonyítottan ártalmasak az egészségre.

Author Toth Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük